COACHBOEK JEUGDTEAMS

VC WEERT/VCB

VC Weert/VCB – oktober 2018

Toelichting bij het coachboek 2018

Beste coaches,

Het is weer tijd voor een nieuwe versie van ons coachboek, de vorige versie was van september 2013. De grote lijnen zijn ongewijzigd, uiteraard zijn de wijzigingen in de spelregels hier wel in verwerkt. Wij hopen dat dit coachboek jullie voldoende informatie geeft, maar mochten er nog opmerkingen of aanvullingen zijn dan horen wij dit uiteraard graag zodat wij dit een volgende versie aan kunnen passen.

 

Tjebbe Smit

TC VC Weert

 

JEUGDVOLLEYBAL BIJ VC WEERT/VCB

Bij VC Weert/VCB wordt er actief gewerkt om de jeugdafdeling op een hoog peil te brengen. Om dit te realiseren wordt er vanaf CMV niveau 4 tweemaal per week getraind onder leiding van ervaren en gekwalificeerde trainer. Uiteindelijk moet dit resulteren in een overstap naar de senioren waarbij de instromende jeugd al op een hoog niveau mee kan spelen.

Voor de jeugdcoaches is in dit jeugdplan een belangrijke rol weggelegd. Enkele belangrijke punten daarbij zijn:

  1. Iedere jeugdspeler moet in elke wedstrijd kunnen spelen
  2. Winnen is leuk, maar goed spelen is net zo belangrijk
  3. Je moet er trots op zijn voor VC Weert/VCB te spelen, want die naam betekent wat in de regio
  4. Houd spelers niet tegen in hun ontwikkeling

Ad A)

Het is de bedoeling dat iedere speler speeltijd krijgt. Het resultaat mag daarbij soms minder belangrijk worden. Volleybal leer je namelijk niet alleen met trainen maar ook door veel wedstrijden te spelen. Bij het CMV wordt gewoon ingedraaid op de opslagplaats, dus speelt iedereen evenveel, maar bij de C-, B- en A-jeugd is veel spelen net zo belangrijk. Bij de A/B-jeugd wordt er al veel meer op resultaat gespeeld. Daar mag dus gerust meer vanuit een sterke opstelling worden gespeeld. In overleg met de trainer kan een slechte trainingsinzet of niet op komen dagen bij een training meegewogen worden bij het opstellen van het team. Geef in zo’n geval wel heel duidelijk uitleg aan de betreffende speler.

Nieuwe spelers, zonder volleybalervaring, spelen in principe het eerste half jaar tot een jaar geen wedstrijden, uitzonderingen kunnen in overleg met de trainers/TC worden gemaakt. Daarna is het belangrijk dat ook deze speelsters speeltijd krijgen om zich verder te ontwikkelen. En bij de jonge jeugd (t/m C) geldt, dat volleybalontwikkeling belangrijker is dan het resultaat.

Ad B)

CMV niveau 5/6 en C-jeugd heeft soms de neiging om de bal in 1 keer terug te spelen over het net. Je wint hierdoor misschien een punt of misschien wel de wedstrijd maar toch wordt bij VC Weert/VCB het driemaal spelen heel belangrijk gevonden. In het begin is dit erg moeilijk (in drie keer spelen zitten ook drie kansen op fouten) maar op den duur geeft het veel meer spelvreugde dan alles in een keer over het net terug te knallen. Stimuleer het in drie keer spelen door luid mee te tellen 1….2….3….!!

Ad C)

Met trots wordt bedoeld dat je speelt voor jezelf, je team maar ook voor vele anderen in de vereniging. Zo zijn er coaches, trainers, ouders, tellers, scheidsrechters, vrijwilligers die steeds weer vrije tijd in de vereniging steken. Voor al deze mensen speel je ook. Je speelt zodoende bij een grote club. Dat VC Weert/VCB ook nog een beroemde en bekende club is, komt er nog bij. Belangrijk is dat alle teamleden daar ook voor spelen… je mag dus trots zijn dat je voor VC Weert/VCB speelt.

De coach mag dat best extra benadrukken maar wel op een positieve manier:

– allemaal in hetzelfde tenue, voorschrift ook vanuit de Nevobo

– kleedlokalen netjes achterlaten

– geen onfatsoenlijk taalgebruik

– geen commentaar op de scheidsrechter leveren

– als een team aankomen en ook weer als een team verstrekken

– op tijd komen

– met z’n allen een warming up doen

– na een goede actie mag er best enthousiast gereageerd worden

– douchen na elke wedstrijd, ook bij thuiswedstrijden (en na elke training)

Probeer als coach bij wachttijden tussen de wedstrijden door de kinderen bij elkaar te houden. Dit is best moeilijk maar het voorkomt gerotzooi met materialen, tegenstanders en zaalbeheerders. Bekijk bijvoorbeeld gezamenlijk naar de volgende tegenstander. Een stukje opvoeding zit hier ook bij de coachtaak.

Ad D)

Als spelers tijdens een wedstrijd een techniek willen toepassen die ze geleerd hebben moet dat toegestaan worden. Dit mag zelfs gestimuleerd worden, ongeacht het wedstrijdverloop. Spelers voelen meestal zelf wel aan of het in de wedstrijd kan. Dus niet verbieden want anders durven ze het niet meer toe te passen blijft die techniek achter bij de rest. Een voorbeeld is hierbij de serveertechniek. Zo ook de aanvalstechniek smash; slaan als je dat kunt doen.

 

SPELREGELS

Voor de spelregels verwijzen wij naar Nevobo website spelregels CMV

TIME-OUTS

Elke set mag een coach twee time-outs aanvragen van elk 30 seconden behalve bij de wedstrijden van CMV omdat deze op tijd gaan. De coach vraagt deze aan binnen de aanvalszone door met zijn handen een hoofdletter T te vormen. Als de scheidsrechter dit niet ziet, helpt een beschaafde schreeuw wel eens.

Vraag de time-out op tijd aan; heeft de scheidsrechter al gefloten voor de opslag kan er geen time- out meer aangevraagd worden.

Neem tijdig een time-out. Bij een achterstand van 24-8 heeft een time-out geen zin meer. Die had al veel eerder gevraagd moeten worden.

Als bij een serveerbeurt enkele fouten zijn gemaakt door de tegenstander kan dat reden zijn voor een time-out. Dit werkt beter dan aanwijzingen de zaal in te slingeren waar ze vaak verloren gaan in het tumult.

Time-outs kunnen ook boor een breekpunt bij een tegenstander zorgen. Bijvoorbeeld een tactische time-out bij een sterke serveerder voordat die gaat opslaan.

Geef aan het team als geheel niet meer dan 1 aanwijzing of algemene opmerking. Meerdere gaan vaak het ene oor in en nog sneller het andere oor uit. Wel is mogelijk na een teamopmerking een individuele speler een persoonlijke aanwijzing te geven. Houd het dan wel positief (of in ieder geval zo positief mogelijk). Bij de prestatiejeugd mag er ook best wel een kritische of harde opmerking gemaakt worden.

Spreek zo nodige met je team af dat je time-outs gaat aanvragen. Zodoende zijn ze zelf niet de dupe van een verrassende time-outaanvraag.

Maan de spelers tot spoed bij het verzamelen: je hebt maar 30 seconden.

Blijf met water buiten de lijnen! (soms stoort het drinken alleen maar).

TIPS UIT DE PRAKTIJK

Probeer regelmatig contact te hebben met de trainer van je team. Het is erg belangrijk te weten waar de groep mee bezig is. Problemen kunnen besproken of zelfs voorkomen worden. Mail de trainer na afloop van de wedstrijd een verslagje zodat hij hier tijdens de volgende training rekening mee kan houden.

De coach dient er voor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de wedstrijddata en tijden. Spreek duidelijk een plaats en tijdstip van vertrek af. Zorg dat je een half uur voor aanvang van de wedstrijd aanwezig bent.

Maak afspraken met de ouders over het wassen van de kleding.

Stimuleer het douchen na de wedstrijd en de trainingen. Los van de hygiënische noodzaak, zorgt dit ook voor een sterk teamgevoel. Na de eerste gêne overwonnen te hebben, beleven de kinderen vaak veel plezier onder de douche en kan er nog wat nagepraat worden.

Ouders kunnen een goede ondersteuning van het coachwerk verrichten door een gerichte observatie uit te voeren en daarvan de coach tijdens de wisseling van veld of na de wedstrijd op te hoogte te brengen. Je kunt dan denken aan het turven van goede en fouten opslagen/passes en van wie die waren, noteren spelsysteem, opstellingen, sterke/zwakke plaatsen tegenstander, turven van de plaats waar de set-ups heen gaan, turven waar de meeste ballen op de grond kwamen.

Als je team over te weinig spelers beschikt en je kunt iemand van een gelijk of lager team laten invallen moet je dat zelf regelen. Ook de spelerskaart moet door de coach geregeld worden. Laat de kinderen die taak niet uitvoeren, maar houd het zelf in de hand. Bezorg de gebruikte spelerskaart dus ook weer zelf bij de coach terug. Let op, een speler kan alleen van laag naar hoog of horizontaal invallen, echter niet meer dan 2 keer per kalendermaand en niet meer dan 10 keer in totaal.

Als je niet kunt coachen moet je zelf een vervanger regelen.

Uitstel van wedstrijden is heel moeilijk en alleen als dit haal lang van tevoren is aangegeven bij Nevobo en als de tegenstander akkoord is gegaan. Niet op komen dagen, levert minpunten en een boete op. Voor vragen kun je terecht bij het wedstrijdsecretariaat wedstrijdsecretaris@vcweert.nl

Het competitieprogramma en de stand kun je ook terug vinden op de Nevobo-app.

Na afloop van de laatste thuiswedstrijd a.u.b. meehelpen met het opruimen van de zaal en controleren van de kleedruimten.

Laat de spelers na de wedstrijd de tegenstander een hand geven waarbij men hen bedankt voor de wedstrijd of feliciteert met de overwinning.

Bedank na afloop van de wedstrijd de scheidsrechter en de teller.

Om een team te vormen is het een goed idee om na de wedstrijd nog even samen met de ouders wat te drinken in de kantine. Ook het gezamenlijk bezoeken van wedstrijden van Dames 1 en het gezamenlijk afsluiten van het seizoen kan hiertoe bijdragen.

Een inzittendenverzekering kan van belang zijn bij het vervoer van kinderen van het team.

VOORKOM BOETES

Er zijn nogal wat boetes te “verkrijgen” bijvoorbeeld voor:

Niet kunnen tonen van een spelerskaart: € 10,=

Opstellen ongerechtigde speler: € 50,=

Onvolledig invullen wedstrijdformulier: € 10,=

Niet op komen dagen: € 50,= (jeugd) € 25,= (CMV)

Contact opnemen

Vul onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken